Πολλές φορές μας ρωτάνε πως μπορούν να υπολογίσουν τα μέτρα του υφάσματος που χρειάζονται για την κάλυψη ενός παραθύρου ή μιας μπαλκονόπορτας.

Πόσο ψηλά πρέπει να τοποθετηθεί το κουρτινόξυλο; Τι περιθώριο πρέπει να αφήσουμε δεξιά – αριστερά του παραθύρου;

Πως υπολογίζεται το τελικό ύψος που θα έχει η κουρτίνα;

Σίγουρα η σωστή επιλογή αναδεικνύει ένα χώρο αισθητικά αλλά και πρακτικά ανάλογα με την χρήση του και τις ανάγκες του.

Επειδή όμως τα θέματα είναι πολλά από την επιλογή του κατάλληλου υφάσματος έως την μέτρηση και τοποθέτηση του , θα ασχοληθούμε με κάθε κομμάτι ξεχωριστά κάθε φορά.

Ας δούμε λοιπόν πως μετράμε σωστά ένα άνοιγμα ώστε να ξέρουμε ακριβώς πόσα μέτρα υφάσματος θα χρειαστούν.

Μήκος κουρτινόξυλου (αν είναι ήδη τοποθετημένο)

Μετράμε το σωλήνα από στήριγμα σε στήριγμα χωρίς τα διακοσμητικά άκρα.

Αν έχουμε σιδηρόδρομο μετράμε από άκρη σε άκρη. Σε περίπτωση που ο σιδηρόδρομος καλύπτει όλη την επιφάνεια του τοίχου ενώ το παράθυρο είναι κατά πολύ μικρότερο, θα πρέπει να αποφασίσουμε πόσο θέλουμε να καλύψει η κουρτίνα μας δεξιά και αριστερά από το παράθυρο.
Εάν τώρα δεν υπάρχει κουρτινόξυλο ή σιδηρόδρομος τοποθετημένος, συνήθως είναι ωραίο να αφήνουμε 10 – 20 εκ περιθώριο από κάθε πλευρά, αν το επιτρέπει ο χώρος.

Ύψος:

Για κουρτινόξυλα που έχουν κρίκους μετράμε από το κάτω μέρος του κρίκου έως το πάτωμα, αφαιρούμε 2 εκ αν θέλουμε να είναι λίγο πάνω από το πάτωμα
Προσθέτουμε από 5 εκ αν θέλουμε να ακουμπάει στο πάτωμα λίγο ή 10 – 15 εκ αν θέλουμε να «σέρνεται» περισσότερο
Για σιδηροδρόμους μετράμε από το κάτω μέρος του σιδηροδρόμου αντίστοιχα και αφαιρούμε 2 εκ ή προσθέτουμε ανάλογα με το πόσο θέλουμε να απέχει ή να ακουμπάει στο πάτωμα

 

 

Ραφή:

Στην τελική ραφή πρέπει να προσέξουμε το περιθώριο που θα αφήσουμε επάνω από την τρέσα «κεφαλάκι». Το ύφασμα θα πρέπει να καλύπτει το πλαστικόματάκι που υπάρχει στους κρίκους και αντίστοιχα στο σιδηρόδρομο από όπου κρεμάμε ουσιαστικά την κουρτίνα.

Συνήθως υπολογίζουμε 2 εκ επιπλέον στο ύψος.

Ας δούμε ένα παράδειγμα

Το φάρδος ανάμεσα στα στηρίγματα είναι 1,60 μ.
Το ύψος από το κάτω μέρος του κρίκου έως το πάτωμα είναι 2,20 μ.
Θέλουμε να ράψουμε μία κουρτίνα με συνεχόμενη σούρα.
Μετράμε 1,60 χ 2 φορές = 3,20 μ + 10 εκ για τις πλαϊνές ραφές. Σύνολο υφάσματος που θα χρειαστούμε 3,30 μ.

Ύψος:

Αν θέλουμε να τελειώνει λίγο πάνω από το πάτωμα,μετράμε 2,20 εκ – 2 εκ = 2,18 εκ και προσθέτουμε 2 εκ για να καλύψουμε τον κρίκου, δηλαδή 2,20 ΤΕΛΙΚΟ.
Η τρέσα ράβεται 2 εκ κάτω από την πάνω πλευρά της κουρτίνας.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά σχέδια με διαφορετικές μετρήσεις όμως ο γενικός κανόνας είναι να υπολογίζουμε το άνοιγμα του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας επί δυο (2) ή τρία (3) για περισσότερες πιέτες.