Η κουρτίνα είναι ένα από τα δυνατά στοιχεία διακόσμησης ενός χώρου. Πολλές φορές δεν είναι τόσο απλό να διαλέξετε τις κατάλληλες κουρτίνες για τον χώρο σας.

Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν αρκετές παραμέτρους ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αισθητικά υψηλό καθώς και σύμφωνο με τίς πρακτικές και λειτουργικές απαιτήσεις του χώρου. Καλό είναι η επιλογή να γίνεται συμφώνα με τη χρήση του χώρου (υπνοδωμάτιο, γραφείο, σαλόνι κλπ.) ανάλογα με την εποχή, την τοποθεσία και τον προσανατολισμό του.

Χρήση

Σε ένα υπνοδωμάτιο ή σε σαλόνι μπορούμε να κινηθούμε ανάμεσα σε πολλά σχέδια, π.χ. συνεχόμενη πιέτα, τρίπιετο, τιράντες, κορδελάκια, βολάν, πάνελ ή ρόμαν κ.α. ανάλογα με το ύφος που θέλουμε να πετύχουμε.

Ωστόσο σε ένα χώρο γραφείου οι κουρτίνες θα ήταν σκόπιμο να είναι πιο αφαιρετικές, λιτές π.χ. πάνελ, ρόμαν, ίσιες γραμμές, με μπουντούζι μεταλλικό, στόρια μεταλλικά ή ξύλινα, οριζόντια ή κάθετα κ.α.

Εποχή

Για την άνοιξη και το καλοκαίρι οι διάφανες λεπτές κουρτίνες βαμβακερές λινές ή βουάλ δίνουν μια φρεσκάδα επιτρέποντας στο φως και στον αέρα να μπαίνουν στο χώρο.

Μπορούν να συνδυαστούν με πλαϊνά φύλλα από πιο χοντρό ύφασμα της ίδιας υφής που μας δίνει τη δυνατότητα  σκίασης τις ώρες που θέλουμε.

Το χειμώνα αντίστοιχα μπορούμε να συνδυάσουμε πάνω από λεπτές κουρτίνες πιο βαριές με πλούσιες πτυχώσεις ή ακόμη και φοδραρισμένες από βελούδο, σενίλ και μάλλινες που λειτουργούν επιπρόσθετα  και σαν μόνωση στα ανοίγματα.

Τοποθεσία

Ένα παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα που αφήνει ελεύθερη τη θέα της θάλασσας είναι λογικό να μην θέλουμε να την κρύψουμε, έτσι ένα ημιδιάφανο ύφασμα μπορεί να μας δώσει την αίσθηση της ελευθερίας και της απρόσκοπτης θέας. Αντίθετα στο βουνό όπου το κρύο είναι περισσότερο, κουρτίνες με πυκνή ύφανση και γήινα χρώματα εξασφαλίζουν καλύτερη μόνωση και αίσθηση ζεστασιάς.

Προσανατολισμός

Εάν ο χώρος είναι ανατολικός και δυτικός χρειάζεται να σκεφτούμε ότι θα δέχεται ήλιο τον περισσότερο χρόνο. Έτσι η ανάγκης για σκιά μπορεί να είναι αυξημένη ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Ένα βορινό δωμάτιο θα χρειαστεί το χειμώνα πιο βαριές κουρτίνες που εξασφαλίζουν καλύτερη μόνωση και το καλοκαίρι ελαφριές που αφήνουν το φως και τον δροσερό αέρα να περνούν.

Ότι και να διαλέξετε, είναι καλό να προτιμάται υφάσματα ανθεκτικά και καλής ποιότητας. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε διάφορες κατηγορίες υφασμάτων για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.