Το ρόμαν είναι μία κουρτίνα τύπου πάνελ που χρησιμοποιείται πολλές φορές αντί για εσωτερική κουρτίνα. Κάποιες φορές μπορεί να σταθεί και μόνη της στο παράθυρο για ένα πιο λιτόαποτέλεσμα. Είναι μία κουρτίνα η οποία μαζεύεται προς τα πάνω σχηματίζοντας πιέτες  που αναδιπλώνονται μια πάνω στην άλλη.  Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τοποθετείται σε κάποιο μεγαλύτερο ύψος πάνω από το παράθυρο.  Αν τα παράθυρα είναι συρόμενα, 10 -15 εκ είναι αρκετά. Εάν τα παράθυρα είναι ανοιγόμενα είναι καλό να τοποθετείτε 20-30 εκ επάνω από το παράθυρο για να επιτρέπει την καλύτερη λειτουργία του κατά το άνοιγμα.

 

Μέτρηση ρόμαν( ισχύει και για ρόλερ)

Ρόμαν σε τοίχο

Μετράμε ακριβώς το παράθυρο και προσθέτουμε 10-15 εκ στο ύψος.

5 – 10 εκ δεξιά – αριστερά

15 – 30 εκ πάνω από παράθυρο (αν είναι ανοιγόμενο ΠΡΟΣΟΧΗ 20 – 30 εκ για να μπορεί να ανοίγει το παράθυρο άνετα)

Π.Χ. Οι τελικές διαστάσεις του roman μας θα είναι: φάρδος 1,20 εκ, ύψος 1,55 εκ.

Τώρα στο ύφασμα που θα χρειαστούμε πρέπει να υπολογίσουμε και τα περιθώρια ραφής άρα καλό είναι να πάρουμε 20 – 30 εκ επιπλέον.

 

 

 

 

Ρόμαν σε εσοχή

Όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε ρόμαν σε εσοχή, μετράμε το μήκος και αφαιρούμε 2 εκ για να μπορεί το ρόμαν να ανεβοκατεβαίνει άνετα. Αντίστοιχα μετράμε ακριβώς και το ύψος. Δίνουμε προσοχή μετρώντας σε δύο – τρία σημεία καθώς πολλές φορές οι τοίχοι δεν είναι ίσοι. Χρησιμοποιούμε την μικρότερη μέτρηση από τις τρεις.

Αν και εσείς θέλετε να σιγουρευτείτε για την ποσότητα του υφάσματος που χρειάζεστε, στείλτε μας τα μέτρα των παραθύρων σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας βοηθήσουμε.